Hacker-HOWTO - arvustus

How to Become A Hacker on Eric S. Raymondi poolt kirjutatud juhend häkkeriks saamiseks, mida lugedes on võimalik päris hästi aru saada, kes on häkker (ja kes ei ole häkker!) ning kuidas siis ikkagi ise ka häkkeriks saada. Kirjatükk on hästi struktureeritud ning kirjutatud sujuva stiiliga, mis teeb selle jälgimise ning sisust arusaamise lihtsaks (mis tõestab ka seda, et häkkerid oskavad ilmselt hästi kirjutada).

Häkkerid on nagu iga teinegi subkultuur, kuid erinevalt teistest levinud gruppidest, ei ole ma veel kohanud sellist grupisiseselt laialt aktsepteeritud HOWTO juhendit sellesse subkultuuri kuulumiseks. See muudab selle grupi minu jaoks justkui veel elitaarsemaks – häkkeriks olemiseks pead sa vastama kindlatele kriteeriumitele ning lisaks saama veel heakskiidu mõnelt teiselt samasse gruppi kuuluvalt liikmelt, et sul oleks õigus ikka ennast häkkeriks kutsuda.

Nagu see juhend välja toob, on häkkeriks olemise puhul kindlad omadused inimeses olulised (näiteks soov pidevalt probleeme lahendada ja sellest lõbu tunda, ei tohi igavlemist nautida) ja samuti ka kindlad oskused (hea koodikirjutaja valitud keeltes, Linuxi tundmine). Ja lisaks veel väljatoodud stiilipunktid siis – sci-fi fännid, mõne võitluskunsti harrastamine on häkkeriks olemisel kasulik ning mõned muud kasulikud tegevused ja harrastused veel. Ja sellest kõigest tulenevad ka omakorda piirangud, mida tehes sinust ilmselt aktsepteeritud häkkerit ei saa – kui sulle meeldib kasutada vaid kinnise lähtekoodiga OSi või kui sinu „energia kaob kõrvalistesse asjadesse nagu seks, raha ja sotsiaalne tunnustus“.

Selline kindlalt välja toodud reeglistik ei ole minu meelest halb asi, vaid aitab just paremini kirjeldada ning mõista seda, millised häkkerid on (ja jällegi – sama olulisena ka seda, millised nad ei ole). Igaüks ei peagi tahtma saada häkkeriks ja iga hea programmeerija ei peagi olema häkker. Täpselt nagu iga muusik ei pea olema punkar ja ei pea tahtma end üldse nii rangelt defineerida. IT-valdkond on lai valdkond ja selle üks subkultuur ongi häkkerid. Nad on kindlasti osavad ja head arendajad ning muidu üllad, laia silmaringiga ning eesmärgistatud inimesed, kuid see ei tähenda, et selles valdkonnas on see ainuke õige lahendus olemaks tegijate seas. Kuid kes tahab saada häkkeriks, leiab sellest juhendist kindlasti kogu olulise info sinnapoole pürgimiseks.






Kasutatud kirjandus:

http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

https://www.kakupesa.net/hacker/

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft litsentsid ja nende klauslid

Rühmatöö arvustus – Low-code ja no-code programmeerimine