Netiketi käsk nr 2: käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus

See on minu arvates väga oluline reegel internetis suhtlemiseks ja veebiruumis eksisteerimiseks. Millegi tõttu arvavad aga osad inimesed, et internet on justkui mingi omaette suletud ruum, kus võib öelda kõike või käituda väga ebaeetiliselt.


Üheks heaks näiteks selle illustreerimisel on kindlasti sotsiaalmeedia. Mitte ainult sotsiaalmeedia profiilis enda olemuse peegeldamine, vaid ka sõnavõtud oma profiili alt. Võib ju tunduda, et sellele ei kaasne mingisuguseid reaalelulisi tagajärgi, kui mõne postituse kommentaariumis meelevaldselt peale suruda oma arvamust läbi sõimu või kedagi otseselt solvata. Kui keegi avaldab arvamust mõnes diskussioonis mingi konkreetse teema kohta päriselus, kas see inimene siis lihtsalt sõimaks teda, samal ajal kui sajad või tuhanded teised inimesed seda kõrvalt vaatavad? Kas ähvardust postitades see sama inimene teeks seda ka avalikus ruumis päris situatsioonis? Internetis arvamuse avaldamisega kaasneb see, et tihti võib emotsioonidest ajendatud vihapurse reaalselt jõuda kirjapandud tekstini ning see ka avalikustatud saada, enne kui jõutakse ratsionaalselt läbi mõelda, kas see on üldse vajalik. Internet annab justkui julguse postitada oma kogunenud negatiivsed emotsioonid, sest sellele ei kaasne pealtnäha otseseid tagajärgi.

Kindlasti on neid, kelle jaoks see ongi tavaline ning kes käituvad ebaeetiliselt ka reaalses elus. Kindlasti on veel rohkem neid, kes tunnevadki mingi nähtuse suhtes negatiivseid emotsioone ja vajavad kuidagi selle leevendamist, kuid sellises olukorras tasuks alati enne oma arvamuse avaldamist mõelda, et kas sa teeksid seda päriselt ka, kas see on praegu vajalik ja mis sellise sõnavõtuga kaasneks. Palju leiab lugusid inimestest, kes on sellises vihapurskes postitatud arvamuste tõttu kaotanud töö, langenud välja kandideerimisvoorudest või sattunud muul viisil täbarasse olukorda. Mitte et üldse enda arvamust ei tohiks avaldada, vaid oluline on siiski mõista, et sinu tegevus internetis kujundab ka seda, milline sa päriselt oled. Ei tohi kaotada seda piiri reaalsuse vahel ja tuleb mõista, et nii nagu päriseluski, tuleb ka virtuaalmaailmas vastutada oma sõnade ja tegude eest.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft litsentsid ja nende klauslid

Hacker-HOWTO - arvustus

Rühmatöö arvustus – Low-code ja no-code programmeerimine